Az elveszett tárgyak konferenciáján találtam valami újat

Már meg se lepődtem azon, amikor arról hallottam, hogy szerveznek olyat, hogy elveszett tárgyak konferenciája. Vannak olyan fanatikusok, akik gyűjtik az utcán, villamoson vagy lomtalanításkor elhagyott tárgyakat, majd ezekből kiállítást szerveznek, most pedig már egy komplett konferenciát is, ahol arról beszélnek, hogy mennyi mindent hagynak el az emberek, illetve, hogy ezekből mire lehet következtetni. Akár egy tudományos megfigyelésen alapuló elmélet. Mivel szkeptikus voltam a dologgal kapcsolatban, mindenképp elmentem, hogy a saját szememmel lássam a történéseket. A helyszínen döbbentem rá, hogy nem csak ez a konferencia zajlik ott, hanem párhuzamosan egy másik is, ami motorolajokkal, és más kenőanyagokkal foglalkozik. Mivel az elveszett tárgyaknál nagy volt a tolongás, így átmentem megnézni, hogy vajon milyen újat tudnak nekem mutatni az olajok világából.

valtóolaj

Több stand is felé volt állítva, amely a különböző problémákat veti fel, és azokra kínál elérhető megoldást. Én a váltóolajos standhoz mentem körülnézni, mert ott voltak a legkevesebben. Egy kedves hölgy volt a pult másik oldalán, aki hamar elárulta, hogy ő évekkel ezelőtt még autóversenyző volt, és sztorizgatni kezdett, amikor pedig megkérdeztem, hogy mégis miért éppen a váltóolajos standhoz került, elmondta, hogy ő kérte, mert a versenyzés során, számára ezen múlt szinte a legtöbb. Egy jó váltóolaj nélkül, nem lehet olyan gyorsan, és gördülékenyen fordulatszámot váltani, ami könnyen lemaradáshoz vezet, sőt akár vereséghez is.
Ha már ennyire ért hozzá – gondoltam – megkérdezem, hogy mit ajánl egy olyannak, aki csak a dugóban ül, és egyesről maximum kettesre vált, ami igencsak igénybe veszi az autó váltóját. Nem kellett félteni, rögtön ajánlott több márkát is, de nekem csak a Liqui Moly és a Castrol márkák maradtak meg, mert már ismerős volt a nevük. Azt is hozzátette – mint kulisszatitkot -, hogy tud ajánlani egy honlapot, ahonnan ezeket rendelni lehet, és házhoz viszik. Imádom a házhoz szállítós cégeket, mert nem szeretek a boltban sorba állni, vagy toporogni a polcok előtt, miközben látszik rajtam a zavartság, és az a teljes hozzá nem értés. Ezt mindig kellemetlennek éreztem, ezért szoktam inkább otthonról rendelni dolgokat, mert akkor előtte utána tudok olvasni, és csak utána vásárolok. A legjobb váltóolajakat az olajwebshopról rendeli, aminek a nevében is benne van, hogy erre specializálódnak, úgyhogy biztosan nem fogok mellényúlni. Ha mégis bármilyen kérdés merülne fel, ők szakemberekkel dolgoznak, nyugodtan hívjam őket, készséggel fognak segíteni. Mondta, hogy van több boltjuk is, de én ragaszkodtam ahhoz, hogy online fogok rendelni, mert megtartom az inkognitómat.

Miután elhatározásra jutottam, még kérdezgettem a hölgyet, hogy többet tudjak meg a váltóolajok mechanikájáról, és azok fontosságáról. Elmagyarázta, hogy ezek szintetikus olajok, tehát teljesen vegyi úton hozzák létre, és az a funkciójuk, hogy a váltóházban lévő fém alkatrészek közvetlen érintkezését megakadályozza, ami azért fontos, mert amint ezek közvetlenül érintkeznek, a felületen kopás, vagy esetleg sérülések keletkezhetnek. Ezzel is csökken az élettartam, és a váltó recsegni kezd, vagy nehezen működik. Ilyenre én is emlékszem, amikor vezetni tanultam, és az oktató autó váltója pont ilyen rosszul működött, de akkor még fogalmam se volt az okáról.
Nagyon örültem az új információknak, és a honlapnak, ahonnan rendelni fogok én is új váltóolajat, mert mostanában amúgy is éreztem, hogy egy kicsit nehézkesebben megy a váltás.

Ezek után még végigjártam az elveszett tárgyak konferenciáját, ami nem csak előadásokból, hanem egy kis kiállításból is állt, de már jobban égett a talpam, hogy hazamenjek, és megnézzem magam is a honlapot, amit a hölgy ajánlott, mert tudtam, hogy rendelni fogok. Így is lett; miután hazaértem, belemerültem a böngészésbe, és egy rövid regisztráció után, a webshop felületen keresztül rendeltem új váltóolajat, meg új ablaktörlő lapátokat is, mert már csak maszatolták a szélvédőmet.
Valószínűleg máskor is elmegyek az elveszett tárgyak konferenciájára, hátha találkozom valami hasonló újdonsággal.