Aktuális téma az ausztriai munkavállalás

A minap a tévé, vagy a rádió hírei is arról beszéltek, hogy mennyi ember menne külföldre dolgozni. Sokan szeretnének, a jobb remény miatt külföldre menni.

A külföldi munka

Persze sokan az anyagi helyzet miatt, a kilátástalan munka lehetősége miatt döntenek az mellett, hogy külföldre menjenek. Azért ez a döntés is nehéz lehet. Te dolgoztál már külföldön? Milyen volt? Nehéz volt belevágni?

Én szerencsés vagyok, mert jó munkahelyem van, így nem kell azon gondolkodnom, hogy külföldre kellene menni, hova, és mit csináljak? A legfontosabb, hogy kinek milyen végzettsége van. Bár ma már az is lehet, hogy nem is számít annyira, hiszen sokan mennek ki, és mindenki talál magénak munkát.

A műsor is pont arról szólt, hogy orvosok is, nővérek is, és még sokan mások mennének ki, ha kapnának egy megfelelő lehetőséget. Ez valahol elég aggasztó, hiszen pont azon küzdünk sokan, hogy nincs egy megfelelő orvos, vagy kilométereket kell utaznunk ez miatt, vagy a korházakban nővér hiány van.

A távolság

Nem tudom, mivel nem dolgoztam még soha külföldön, hogy számít e az, hogy milyen messze van. Persze a kijutás, és a haza jutás fuscher-torl-594673_640szempontjából mindenképpen, de ha más szempontot keresünk, akkor számít? Fontos az, hogy 500, vagy éppen 700 kilométerre megyünk? Vagy esetleg az ország? Számít, hogy Németországba megyünk, vagy közelebb, mondjuk egy ausztriai munkavállalás?

Erre a sok felmerülő kérdésre csak olyanok tudnak választ adni, akik már voltak kint, vagy járnak ki folyamatosan.

A kimenetel

Azt hiszem, ez sem lehet annyira egyszerű. Az egyik ismerősöm Ausztriába jár ki dolgozni, szezonokra. A téli szezon ilyenkor kezdődik, ami azt jelenti, hogy őneki évek óta nincs karácsonya, hiszen ebben az időszakban indul kint a szezon, és tart tavaszig. Persze valamit valamiért, hiszen ha jó helyre kerül, akkor jól is kereshet, de ennek megvan az „ára” is.

Azt hiszem, könnyű arról beszélni, hogy menjük ki, és dolgozzunk kint, de elindulni már annyira nem is egyszerű. Hónapokig kint lenni, és hátrahagyni a szeretteinket, pont egy olyan időszakban, ami erről szól. Ugye, hogy mégsem olyan egyszerű ez?